Portretul unei batrane


Era joi! Ploua. Eu, intr-un autobuz aglomerat, cu privirea nedezlipita de ceasul ce incepea sa ma inspaimante cu fiecare minut ce trecea, caci riscam sa pierd trenul. Langa mine, pe scaunul din stanga, o femeie se inghesuia cu plasa-i mare plina de paini. M-am oprit din numaratul secundelor cand i-am vazut expresia fetei in geamul din fata scaunelor pe care statea.

Toate liniile acelei fete rotunde se concentrau spre centrul inaltat printr-un nas mic cu nari brusc taiate. Un par scurt si cret, acum de o culoare ce amintea de o eventuala vopsea de par rosu, acum transformata intr-un portocaliu incert, inconjura  acel chip mult mai imbatranit decat varsta ce probabil reiesea din buletin(cred ca avea undeva in jur de 55 de ani).

In cele zece minute pe care le-am petrecut una langa cealalta in acel autobuz zgomotos, fata femeii s-a contractat de nenumarate ori semn ca o avalansa de ganduri ce i se rostogoleau in minte si nu-i dadeau pace. Ma intrebam la ce se gandesta oare aceasta femeie cu privirea pierduta pe geam. Ce ganduri nemiloase au inasprit acel chip, transformandu-l in ceva grotesc, caci liniile ce i se increteau pe fata erau destul de adanci, dandu-i un aspect…mai putin feminin.

Natura proceselor psihice i-a fost tradata de buzele neobisnuite. Pozitionate imediat sub nas, ieseau in afara ostentativ ca intr-un sarut amortit. Daca ar fi fost vre-o pipita as ar fi fost usor de suspectat ca a apelat la proceduri de „umflare a botului”, dar nu…Era o femeie in varsta uratita de griji.

Buzele, ochii mici, liniile din jurul gurii, de pe frunte si de pe obraji se concentrau printr-o incruntare de ii micsora pupilele spre nasul mic si usor ascutit.

Femeia mai avea inca doua plase ce pareau destul de grele, pe care  m-a rugat politicos sa o ajut  sa le coboare din autobuz. Odata ajunsa in statie, prin ploaia ce devenea tot mai aspra, imi multumeste si pleaca grabita, abia tarandu-si plasele grele, probabil spre casa…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s